Otvaranje STEM kabineta

STEM

Dana 19. marta 2021. godine svečano je otvorena STEM učionica. Otvaranju je prisustvao gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, kao i predstavnici medija. Profesori informatike su okupljenima predstavili opremu i mogućnosti STEM učionice. Gradonačenik je razgovarao i sa našim učenicima Aleksandrom Dolićem i Bojanom Dolićem, pobjednicima M:tel App takmičenja. Pohvalio je njihov uspjeh na ovom međunarodnom takmičenju. Gradonačenik je dobio simboličan poklon, model izrađen na 3D printeru.

Informacione Tehnologije - Slika

Podsjetimo se, naša škola učestvuje u projektu „ Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“( EEG). Ovaj projekat Vlade Kraljevine Norveške implementira Razvojni program Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovni ( UNDP) u periodu 2019-2021. Projekat podržava kreiranja mreže STEM učionica i „fab-lab“-ova u osnovnim i srednjim školama u partnerstvu sa jedinicama lokalne samouprave s ciljem podizanja nivoa interesa za tehničke nauke i stimulisanje preduzetništva.

Informacione Tehnologije - Slika

U projektu učestvuju 3 osnovne i 2 srednje škole iz Republike Srpske. Učionica je pored novog namještaja i računarske mreže opremljena sa 14 računara, pametnom tablom, dva 3D printera, 10 setova Raspberry Pi 4, STEMI Hexapod robotic setom i ostalim materijalom potrebnim za rad. Pored opremanja učionice, u okviru projekta je putem ZOOM platforme organizovana obuka nastavnika za upotrebu opreme u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Obuka je realizovana u 3 modula, i trajala je od 25. februara do 11. marta 2021. godine.

Informacione Tehnologije - Slika