11 najboljih poslova u IT sektoru u 2021. godini

Zanim vas oblast Informacionih Tehnologija? Zanima vas koji su to najplaćeniji poslovi u IT sektoru? U kojem se smjeru karijerno razvijati i koje će biti tražene vještine budućnosti?

Čitava 2021. godina je pred nama i možda je ove godine baš prilika na napravite jedan novi iskorak u karijeri. Ako ste u potrazi za kvalitetnim poslom u tehnologiji, danas smo za vas pripremili listu 11 najboljih poslova u IT sektoru.

Posebnost tehnoloških poslova je što se mogu obavljati i iz vlastitog doma pa je sve više freelancera na našim prostorima. Naši stručnjaci iz udobnosti svog doma rade za vrhunske strane firme, zarađujući pritom fantastične plate.

S obzirom na to da nemamo dostupnih plata iz Republike Srpkse i BiH, podaci navedeni u članku ispod odnose se na plate u SAD-u. Nemojte zaboraviti, kako se gotovo svi navedeni poslovi mogu raditi online, tako da zapravo možete iz Republike Srpksi i BiH zarađivati američku platu. Valja naglasiti kako se spomenute zarade odnose na stručnjake, koji su svoj zanat brusili minimalno nekoliko godina – pa i taj podatak imajte u vidu.

Lista najboljih IT poslova za 2020. godinu:

Stručnjak za upravljanje podacima

Jedno od zanimanja s najvećim potencijalom rasta svakako je stručnjak za upravljanje podacima. Radi se o osobi koja upravlja podacima unutar određene organizacije ili firme – podatke istražuje, čisti, sortira i sprema u smislene cjeline. Činjenica je da zahvaljujući internetu i raznim pametnim uređajima imamo sve više podataka koje ti uređaji skupljaju za nas pa potreba za organizovanjem tih podataka raste. Tu u igru uskaču stručnjaci za upravljanje podacima, čija plata se na području SAD-a kreće oko 120 hiljada dolara godišnje.

Informacione Tehnologije - Slika

IT menadžer

Poslovanje gotovo svake firme danas je nezamislivo bez IT sektora. Računari, pametni telefoni i hrpa podataka pojavljuju se u svakom poslovanju, a velike kompanije najčešće imaju posebne timove koji se brinu o tom IT sektoru. Na čelu IT sektora firme je IT menadžer koji ima vrlo zanimljiv splet zadataka.

Naime, IT menadžer najprije se dobro upoznaje s poslovanjem određene firme, istražuje načine na koje bi mogao unaprijediti IT procese određene firme. Na temelju detaljnih analiza smišlja plan razvoja IT sektora firme te shodno tome upravlja zadacima ljudi unutar svog tima.

Radi se o vrlo zanimljivoj poziciji unutar firme, ali se posao uglavnom ne može raditi s udaljenosti, već morate biti prisutni unutar ureda firme. Prosječna plata IT menadžera u Americi iznosi oko 140.000 dolara, a potražnja za ovim stručnjacima konstantno raste.

Web programer

Potražnja za web programerima takođe je u stalnom porastu, a tome pridonosi nagli razvoj online aplikacija. Pogledamo li generalno, web programer može imati širok spektar zadaća – od osmišljavanja strukture web stranica ili web aplikacija, razvoja tih istih stranica i aplikacija pa sve do optimizacije kako bi stvari što bolje funkcionisale.

Web programer mora poznavati razne programske jezike koji se koriste prilikom izrade web stranica i aplikacija, a takođe mora biti upoznat s razvojnim okruženjima određenih programskih jezika.

Zanimljiv je podatak da je ulazna plata web programera sasvim pristojna, a oni iznimno iskusni mogu zaraditi zaista respektabilan novac. Početnici mogu računati na platu od oko 70 hiljada dolara, koja naglo raste s iskustvom i znanjem.

Java programer

Dugo je vremena Java programski jezik bio jedan od najpopularnijih, a danas je važniji programski jezik planirate li razvijati Android aplikacije. Java ima pomalo složenu strukturu pa su programeri u tom jeziku kvalitetno plaćeni. Trebat će vam neko vrijeme da se upoznate sa sintaksom programskog jezika Java, ali kada je savladate – posla ćete sigurno imati.

Java programeri stvaraju nove programe ili testiraju i optimiziraju postojeće ne bi li aplikacije radile savršeno. Prosječna zarada Java programera u SAD-u iznosi oko 100.000 dolara godišnje, a posao možete obavljati iz udobnosti svog doma.

PHP programer

I dok je Java programski jezik prvenstveno namijenjen razvoju aplikacija, PHP je jezik koji usko vežemo uz web programiranje. Najpoznatije svjetske web stranice programirane su u PHP programskom jeziku, a s obzirom na stalni broj porasta online servisa – PHP programeri su izrazito traženi.

PHP programer ima zadatak pisanja novih kodova ili sređivanja postojećih, a na online servisima posebna se pažnja pridodaje sigurnosti procesa – stoga iskusni stručnjaci mogu zarađivati ogroman novac. Prema dostupnim podacima, godišnja zarada PHP programera u SAD-u iznosi oko 80.000 dolara. Valja još spomenuti kako je PHP sintaksom jednostavniji programski jezik od Jave pa ćete naredbe jako brzo savladati.

Web dizajner

Web dizajner je osoba koja se brine o vizualnom dijelu web stranica i online servisa. I dok web programeri rade uglavnom pozadinski posao koji krajnji korisnik ne vidi (ali osigurava nesmetan rad web stranice ili aplikacije), web dizajneri stvaraju vidljivi dio web stranice. Web dizajner mora imati istančan ukus za vizualnu ljepotu, odnosno mora razumjeti kakve stvari privlače korisnike.

Dizajner mora odabrati vizuale, boje, strukturu sadržaja i sve ostale vidljive parametre, koji će privući pažnju korisnika. Prosječna zarada web dizajnera na području SAD-a iznosi oko 65.000 dolara, a ovo je idealan posao za osobe koje vole kreativnosti i koje žele raditi iz udobnosti svog doma.

Softverski inžinjer

Inženjir softvera ima vrlo zanimljiv, ali i naporan zadatak. Naime, ovo je zanimanje zaslužno za funkcionisanje gotovo svih aplikacija koje danas poznajemo. Softverski inžinjer mora osmisliti aplikaciju ili servis i to tako da taj isti servis funkcionira bez problema. Inžinjer softvera mora optimizovati zadatke unutar aplikacija i mora se pobrinuti da ne dolazi do problema i zasićenja.

Puno je zadataka koje softverski inžinjer može imati u nadležnosti, no ovo je itekako vrijedno i dobro plaćeno zanimanje. Prema dostupnim podacima, godišnja plaća softverskog inžinjera u Americi iznosi oko 105.000 dolara. Važno je naglasiti kako je ovo jedno od najbrže rastućih zanimanja u IT sektoru pa poslovnih prilika zasigurno ne manjka.

Gore navedena zanimanja trenutno su izrazito popularna i podaci ukazuju na stalni rast potražnje za navedenim stručnjacima. Još ćemo jednom naglasiti kako su plate iskazane za tržište SAD-a, ali kako se veliki broj navedenih poslova može obavljati iz udobnosti doma. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u vašoj potrazi za novim smjerom u IT industriji.